T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
DENİZLİ / ACIPAYAM - Acıpayam Çamlık Ticaret Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Adalet Alanı

ADALET ALANI/ZABIT KÂTİPLİĞİ

Adalet alanı, dünyada insan hakları gelişimine paralel olarak son yıllarda ülkemizde de hızlı bir değişim süreci içerisine girmiştir. Bu alanda yetişmiş nitelikli iş gücüne ihtiyaç gün geçtikçe artmaktadır. Değişim süreci ve artan iş gücü ihtiyacı, alanda faaliyet gösteren çalışanların bilgi ve becerilerini artırarak kendilerini yenilemelerini gerektirmektedir. 

 

Alanın Amacı :

 

Adalet alanı, dünyada insan hakları gelişimine paralel olarak son yıllarda ülkemizde de hızlı bir değişim süreci içerisine girmiştir. Bu alanda yetişmiş nitelikli iş gücüne ihtiyaç gün geçtikçe artmaktadır. Değişim süreci ve artan iş gücü ihtiyacı, alanda faaliyet gösteren çalışanların bilgi ve becerilerini artırarak kendilerini yenilemelerini gerektirmektedir.

 

Adalet alanında; cezai ve hukukî adalet uygulamalarında yer alan meslek elemanlarını sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli kişiler olarak yetiştirmek amaçlanmaktadır.

 

Bu Alandaki Meslekler: Zabıt Kâtipliği, İnfaz ve Koruma Memurluğu

 

Zabıt Kâtipliği:

Tanımı: Zabıt kâtibi; Adalet Bakanlığı merkez teşkilatı, adli ve idari yargı cumhuriyet başsavcılıkları ile ilk derece mahkemeleri, bölge mahkemeleri ile yüksek mahkemelerde ilgili mahkeme başkanı, hâkim veya savcının onayı ile yazı işleri müdürünün yaptığı iş bölümü çerçevesinde, kalem hizmetlerini belirli bir süre içerisinde kendi başına yürüten, yaptığı işlemler nedeniyle amirlerine karşı sorumlu olan nitelikli kişidir.

 

Görevleri:

İş organizasyonu yapmak ve iletişimi sağlamak, 
Bilgisayarda klavyeyi on parmak kullanarak hızlı ve etkili yazı yazmak, 
Yazışma kurallarına uygun resmî yazı yazmak, 
Mesleki uygulama yazılımlarını kullanmak, 
Adalet alanı içerisinde çalıştığı birimin kalem hizmetlerini yürütmek, 
Çalıştığı kurum ve kuruluşların adlî ve idarî yazışmalarını yapmaktır.

 

 

İnfaz ve koruma Memurluğu
Tanımı

İnfaz ve koruma memuru; Adalet Bakanlığına bağlı ceza infaz kurumlarında iç güvenliği sağlama, tutuklu ve hükümlülerin cezalarının infazını sağlama ve bunların iaşelerine, sosyal ve eğitim ile meslek edinme faaliyetlerine katılmalarını sağlama ve iş yurtlarında çalışma güvenliğini sağlama görevlerini belirli bir yönetim ve organizasyon içerisinde yürüten nitelikli kişidir.

Görevleri
İş organizasyonu yapmak ve iletişimi sağlamak

Bilgisayarı on parmak kullanarak hızlı yazı yazmak, 
Mesleki uygulama yazılımlarını kullanmak, 
Ceza infaz kurumlarında cezaların infazına ilişkin işleyişi sağlamak, 
Güvenlik sistemlerini kullanarak güvenlik tedbirlerini almaktır.

 

 

Meslek elemanlarında aranan özellikler :

Bu alandaki mesleklerde çalışanlar için dikkatli ve titiz çalışmak, düzenli olmak, sır saklayabilmek ve güvenilir olmak, sorumluluk sahibi ve sabırlı olmak özel bir önem arz eder. 

Adalet alanında çalışacak meslek elemanlarının genel özellikleri aşağıda sıralanmıştır:

 

İş organizasyonu yapabilmek,
Nezaket, görgü ve protokol kurallarına uymak,
İyi bir iletişim kurabilmek,
Dikkatli, titiz ve düzenli olmak,
Sır saklayabilmek, güvenilir olmak,
Sorumluluk duygusuna sahip olmak,
Olaylar arasında neden-sonuç ilişkilerini görebilmek,
On parmak klavye ile bilgisayarı kullanabilmek,
Türkçeyi iyi konuşmak ve resmî yazışma kurallarına göre yazmak,
Dosyalama ve arşivleme yapabilmek,
İnsan hakları ve temel hukuk bilgisine sahip olmak,
İdare ve yargı teşkilatının yapısını ve yargının işleyişini bilmek,
Ekip halinde çalışmaya yatkın olmak,
Kendisini mesleki olarak sürekli yenileyebilmek,
Mesleğin gerektirdiği sağlık şartlarıyla fizikî özelliklere sahip olmak.

 

  Zabıt Kâtibi olmak isteyenlerin yukarıda sayılan özelliklere ilave olarak göz kulak ve ellerini eş güdümlü kullanabilen, ofis araçlarını etkin kullanabilen, bunlardaki basit arızaları giderebilen, diğer birimler ve kurumlarla iş birliği yapabilen, çalıştığı birimlerdeki adlî ve hukukî işleyişi bilen ve insan psikolojisi bilgisine sahip kişiler olmaları gerekmektedir.

 

İnfaz ve Koruma Memuru olmak isteyenlerin yukarıda sayılan özelliklere ilave olarak, güvenlik araç gereçlerini kullanabilen, bunlardaki teknolojik gelişmeleri yakından takip eden, fiziksel olarak kendisini geliştirebilen, çalıştığı birimlerdeki güvenlik ayrıntılarına özen gösteren, suç, ceza, infaz ve insan psikolojisi bilgisine sahip, görsel hafızası güçlü ve ayrıntıları algılayabilen kişiler olmaları gerekmektedir.

Adalet Zümre Öğretmenleri Gözünden "OKULUMUZ ADALET ALANI" 

Okulumuz bünyesinde 2012 yılından bu yana eğitim-öğretime devam eden Adalet alanı 3 Adalet öğretmeni ile öğrencileri yetiştirmeye devam etmektedir. Zabıt kâtipliği dalında 10. Sınıf düzeyinde 1 şube, 11. Sınıf düzeyinde 2 şube, 12. Sınıf düzeyinde 2 şube olmak üzere toplam 135 öğrencisi bulunmaktadır. 12. Sınıf öğrencileri İşletmelerde Beceri Eğitimi kapsamında Denizli ve Acıpayam'da bulunan Adalet Sarayı, Hukuk Büroları ve İşletmelerin Hukuk İşleri bölümlerinde mesleki hayata yönelik deneyimler kazanmaktadır. 10. Ve 11. sınf öğrencilerine yönelik Adliye ve Hukuk Büroları ziyaret edilmektedir. Öğrenciler "Kariyer Günleri" kapsamında Cumhuriyet Savcıları, Hakimler ve Avukatlar ile buluşturulmaktadır.

Okulumuzda alanımıza ait çok amaçlı bir interaktif ortam oluşturulmuştur. Bu sınıfta, derste anlatılan konuların uygulamasının yapılabileceği bir duruşma salonu, on parmak hızlı klavye eğitiminin verilebileceği bir bilgisayar laboratuvarı ve teorik derslerin anlatılabildiği bir sınıf düzeni bulunmaktadır.

Alanımız her yıl gelişmekte ve yenilenmekte olup adalet alanında hizmet vermeyi hedefleyen öğrencileri heyecanla beklemektedir.

 

Zümre Adalet Öğretmenleri ( Uğur KAHRAMAN, Mehmet SOYSAL)

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 16.09.2024 - Güncelleme: 16.09.2024 00:10 - Görüntülenme: 73
  Beğen | 0  kişi beğendi